KASVATUS

Suomessa monivärisiä villakoiria kasvatetaan tällä hetkellä väreissä: black and tan (musta tan-merkein) ja black and white (mustavalkoinen). Muissa maissa moniväristen villakoirien väreistä käytetään usein nimitystä parti tai harleqin. Monivärisiä villakoiria löytyy koossa toyvillakoira, kääpiövillakoira, keskikokoinen villakoira ja isovillakoira.

TERVEYSTUTKIMUKSET

Vastuulliset moniväristen villakoirien kasvattajat terveystutkituttavat koiransa. Suositeltavia terveystutkimuksia kaikenkokoisilla villakoirilla ovat silmät ja polvet, keskikokoisilla ja isoilla lisäksi lonkat. Terveystutkimuksilla voi tutkituttaa myös kyynäreet ja selän. 

Villakoirille on suositeltavaa teettää myös prcd PRA ja PRA-rcd4 DNA-testi tai laajempi DNA-testi, josta selviää paljon koiran sairausriskiprofiilista ja rakenteellisten ominaisuuksien periytymisestä satojen tunnetun ominaisuuden ja sairauden osalta.

REKISTERÖINTI

Moniväriset villakoirat rekisteröidään Suomen Kennelliiton FI tai ER -rekisteriin. Huom! Puhdasrotuisia monivärisiä villakoiria ei rekisteröidä FIX-rekisteriin - se on monirotuisille koirille tarkoitettu rekisteri.

Villakoiran pentuja myydään valitettavasti myös rekisteröimättöminä, joten olethan tarkkana pentua etsiessäsi.

Monivärisiä villakoiran pentuja myydään Suomen lisäksi ulkomailla, mutta ulkomailta ostaessa on oltava yhtä selvillä pentujen vanhempien terveystutkimuksista, onko pentu rekisteröity ja mihin kennelliittoon.